اس اف سیتی

اس اف سیتی

اس اف سیتی

اس اف سیتی

آرتروز دست

آرتروز دست

آرتروز دست ,آرتروز دست و انگشتان,آرتروز دست چیست,آرتروز دست و گردن,آرتروز دست و پا,آرتروز دست چیست,آرتروز دست درمان,آرتروز دست و درمان

آرتروز دست , آرتروز دست و انگشتان , آرتروز دست چیست , آرتروز دست و گردن

توضیحاتی در مورد آرتروز دست

مفاصل متعددی در دست وجود دارند . توانایی انجام حرکات گوناگون در این مفاصل به مجموعه دست به عنوان یک واحد ، امکان انجام ظریف ترین و پیچیده ترین حرکات را می دهد . در هر مفصلی در بدن ، دو استخوان در مجاورت یکدیگر قرار دارند . روی هر یک از این دو استخوان لایه ای لغزنده از جنس غضروف پوشیده شده است و این مجموعه ( انتهای دو استخوان مجاور و لایه ی غضروفی پوشاننده هر یک ) در داخل پوششی از جنس بافت همبند به نام کپسول مفصلی قرار می گیرند . در داخل فضای مفصلی لایه ای از بافت پوشاننده به نام سینوویوم وجود دارد که سلول های آن با ترشح مایع شفاف و لغزنده ای به سهولت و نرمی حرکات دو استخوان روی یکدیگر کمک می کند . در آرتروز یا پدیده ساییدگی ، غضروف مفصلی شروع به فرسایش و تخریب می کند به طوری که لایه غضروف به تدریج نازک شده و از بین می رود ، در نتیجه دو استخوان مجاور در مفصل در تماس مستقیم با یکدیگر قرار می گیرند و حرکات آن ها روی هم از یک طرف باعث ایجاد درد و ناراحتی شده و از طرف دیگر تحریک ناشی از این تماس و رها شدن عناصر ریز غضروفی و استخوانی در فضای مفصل باعث تحریک لایه پوشاننده سینوویوم و ایجاد پدیده التهابی به صورت تورم ، درد بیشتر و تجمع مایع در مفصل می شود . شدت التهاب در آرتروز یا ساییدگی مفصل متغیر بوده و بسته به شدت بیماری زمینه ای و میزان فشاری که به مفصل تحمیل می شود می تواند کاهش یا افزایش پیدا کند . در طول زمان و در نتیجه تلاش برای بازسازی بیمارگونه در مفصل ، استخوان سازی جدیدی دورتادور مفصل صورت می گیرد که به صورت برجستگی های استخوانی در حاشیه مفصل در رادیوگرافی ساده رویت شده و در مفاصل سطحی در زیر پوست به دست می خورند . درد ناشی از اصطکاک سطوح استخوانی و ممانعت حاصل از برجستگی های شکل گرفته به تدریج دامنه حرکات مفصل را کاهش داده و باز و بسته شدن آن بخصوص در انتها دچار محدودیت می شود . عدم استفاده از عضو دردناک باعث تحلیل رفتن و لاغر شدن ماهیچه ها در آن عضو شده و متقابلاً عضوی که عضلات آن ضعیف و ناتوان باشند فشار ناشی از فعالیت ها به صورت مضاعف بر مفاصل آن عضو تحمیل می گردد . و این چرخه بیمارگونه ادامه پیدا می کند .در این مطلب از سایت جسارت در مورد آرتروز دست صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.

علائم آرتروز دست

با اشاره به اینکه علائم و شکایات بیماران به هنگام آرتروز دست اغلب درد، ایجاد تورم خشکی صبحگاهی و صداهای ناشی از سایش سطوح مفصلی تخریب شده به یکدیگر است، گفت: درد مهم‌ترین و شایع‌ترین علامت آرتروز مفصل مچ دست است که در قسمت پشت مچ دست، به خصوص در ساعات شب و بیشتر به صورت عمقی احساس می‌شود. وی اضافه کرد: لمس این منطقه نیز توام با ایجاد درد است. این درد در ابتدا فقط در موقع انجام فعالیت‌های سنگین بدنی مانند بلند کردن اشیاء سنگین ایجاد می‌شود. با شدت یافتن بیماری، درد حتی در حین انجام فعالیت‌های سبک هم ایجاد می‌شود. شجاعی گفت: این درد به طور معمول در شروع انجام فعالیت بدنی است و بعد از گذشت چند دقیقه کاهش یافته یا به طور کامل از بین می‌رود. با اتمام فعالیت بدنی و سرد شدن بدن درد دوباره شروع می‌شود. در حالات شدیدتر بیماری، درد حتی در حالت استراحت هم احساس می‌شود. این متخصص طب فیزیکی گفت: از دیگر علائم آرتروز مچ دست، تورم آن است. خشک شدن و محدودیت حرکتی در مچ دست و ایجاد صدا در حین حرکات دست، در موارد شدیدتر بیماری ایجاد می شود. وی افزود: اختلال در انجام امور روزمره و کاری به دلیل درد و ضعف عضلانی می تواند ایجاد شود. تغییر شکل نیز می تواند در اندام های متورم به صورت محدود مشاهده شود. بندهای بین انگشتان تا حدی دردناک و اندکی متورم و دارای تغییر شکل است و در موارد پیشرفته‌تر دارای برجستگی‌های دانه مانند می‌شود. تغییر شکل در مچ دست می‌تواند ناشی از تورم مفصل یا ضخیم شدگی بافت نرم پوشاننده مفاصل ایجاد شود. شجاعی گفت: خشکی صبحگاهی به خصوص در خم و صاف کردن مچ دست در آرتروزهای التهابی نیز مشاهده می‌شود، اما تمایز بین این موارد مدت زمان طول کشیدن خشکی است که در آرتروز کمتر از نیم ساعت به تدریج مفاصل دست نرم می‌شوند. این متخصص طب فیزیکی تاکید کرد: خستگی عضلات اطراف مفصل از دیگر علائم (کمتر شایع) آرتروز است. علت خستگی عضلات در آرتروز این است که چون مفصل غیرطبیعی است، غضروف نازک‌تر و ناهموار است، تغییر شکل‌های استخوانی و خارهای استخوانی وجود دارند، عضلات باید بیشتر ازحد طبیعی کار کنند و درحقیقت باید کار اضافه انجام دهند. وی در پایان افزود: این کار اضافه باعث خستگی عضلات می‌شود. ازطرف دیگر در مفصل مبتلا به آرتروز، درد باعث می‌شود که عضلات کمتر از حد طبیعی فعالیت داشته باشند و بر اثر کاهش فعالیت، ضعیف شده و حجم آن‌ها کم می‌شود.

علت آرتروز دست

برخی از افراد به صورت ذاتی مستعد ابتلا به آرتروز مفاصل می باشند . ساییدگی مفاصل در این افراد به صورت منتشر بوده و علاوه بر مفاصل زانو و ستون مهره ها ، مفاصل دست نیز در سنین میان سالی دچار آرتروز و ساییدگی می شوند . فشارها و صدماتی که در طول سال ها در اثر اشتغال به فعالیت های سنگین به مفاصل وارد می شوند ، به تدریج به غضروف های مفصلی آسیب زده و در نهایت مفاصل را مستعد ابتلا به آرتروز و ساییدگی می سازند . آسیب های شدید مانند شکستگی هایی که سطح مفصلی را درگیر می کنند اگر به طور صحیح و کامل درمان نشوند و با یک درمان مناسب ، سطح مفصلی پیوسته و بدون جابجایی اعاده نگردد پس از مدتی در اثر اصطکاک سطوح ناصاف ، غضروف مفصلی تخریب شده و منجر به آرتروز و ساییدگی می گردد. در دست مفاصل متعددی وجود دارند که یک یک آن ها با علت های توضیح داده شده در بالا می توانند مبتلا به آرتروز و ساییدگی گردند . اما از این میان سه ناحیه زیر با احتمال به مراتب بیشتری مستعد ابتلا می باشند : ۱ مفاصل بین بند انتهایی و میانی انگشتان ۲ مفاصل بین بند میانی و ابتدایی انگشتان ۳ مفصلی که در قاعده استخوان اول کف دست قرار داشته و در حقیقت شصت را به مچ دست متصل می نماید .

علامت مهم آرتروز دست

یک علامت مهم در آرتروز مفاصل درد است . درد ممکن است به صورت دائم وجود داشته باشد یا این که در هنگام فعالیت و استفاده از مفصل مورد نظر این درد تشدید شود . این درد استفاده از عضو مورد نظر را با مشکل و محدودیت همراه می سازد . گاهی در مفصل مبتلا التهاب تشدید شده و باعث تورم و افزایش درد می گردد . یکی از علائم مفاصل مبتلا به آرتروز خشکی صبحگاهی می باشد به طور که پس از برخاستن از خواب و برای مدتی در حدود پنج تا ده دقیقه در آن مفاصل احساس خشکی و محدودیت در حرکات وجود دارد . پدیدار شدن زوائد استخوانی در پیرامون مفصل باعث به وجودآمدن برجستگی هایی در ناحیه مفصل شده و در زیر پوست به صورت ندولهایی رؤیت می گردند . این زواید استخوانی ممکن است در جهاتی مانع حرکت مفصل شوند . زواید استخوانی ، محدودیت در حرکات و تورم در مفاصل باعث تغییر شکل در دست مبتلا می شوند . پزشک معالج با معاینه بالینی می تواند تشخیص آرتروز و ساییدگی مفصل را به راحتی مطرح نماید . برای قطعیت تشخیص از رادیوگرافی ساده استفاده می شود . در رادیوگرافی ساده آرتروز مفصل به شکل نامنظمی و کاهش فاصله مفصلی ، زوائد استخوانی در دو سوی مفصل و به وجودآمدن تغییراتی در استخوان زیر غضروف به شکل کیست های کوچک استخوانی و تغییر دانسیته استخوانی با پدیدار شدن یک لایه سفیدتر در آن ناحیه دیده می شود

درمان اولیه آرتروز دست

در مراحل اولیه درمان غیرجراحی برای کاهش درد و افزایش عملکرد آن مورد استفاده قرار می گیرد . طبیعتاً در این مرحله باید الگوی زندگی را تغییر داده و از مجموع فعالیت هایی که به مفصل فشار می آورد پرهیز کرد . حرکاتی که با افزایش درد در مفصل مبتلا همراه می باشند طبیعتاً به آن مفصل صدمه می زند و باید از آنها پرهیز نمود . بی حرکت کردن مفصل مبتلا برای مدتی می تواند از التهاب به وجودآمده در آن مفصل کاسته و به کاهش درد کمک نماید . برای مفاصل انگشتان می توان از آتل انگشتی برای استفاده در شب و برای استخوان اول کف دست می توان از مچ شصت بندهایی که برای همین منظور ساخته شده است استفاده نمود . استفاده دوره ای از داروهای ضد التهاب غیر کورتونی در زمان افزایش درد به بهبود آن کمک می کند . گرما درمانی به طرق مختلف در کنار سایر درمان ها می تواند با کمک به کاهش التهاب مکمل درمان های دیگر باشد . فیزیوتراپی نیز گاهی به صورت موقت به کنترل عارضه کمک می نماید . تزریق موضعی کورتون گرچه باعث بهبود و درمان ساییدگی مفصل نمی شود ولی با اثر ضد التهابی مؤثری که دارد برای مدتی به بهبود درد کمک می کند . داروهایی با عنوان غضروف ساز وجود دارند که برای بهبود عوارض ناشی از آرتروز و ساییدگی تجویز می شوند . این داروها از مواد تشکیل دهنده غضروف با نام گلوکزآمین و کندرویتین تشکیل شده اند و توسط برخی از پزشکان تجویز می گردند . در مورد میزان و نحوه تأثیر این داروها اختلاف نظر وجود دارد و رسیدن به اطمینان در مورد تأثیر بخشی این داروها در درمان آرتروز نیاز به بررسی و مطالعات بیشتری آینده دارد .

آرتروز دست و جراحی

در مواردی که درد و محدودیت ناشی از آرتروز شدید بوده و با درمان های نگهدارنده و غیرجراحی نتیجه مطلوب حاصل نشود ، از درمان به روش های جراحی استفاده می شود . روش های جراحی متعددی برای درمان آرتروز مفاصل دست (hand joints arthrosis) وجود دارد که پزشک معالج با در نظر گرفتن مسائل مختلف از جمله شدت عارضه ، مفصل مبتلا ، سن فرد و توقعات و انتظارات او از درمان یکی از این روش های درمانی را برمی گزیند . یکی از روش های جراحی خشک کردن مفصل مبتلا می باشد . در این روش درد بیمار بهبود پیدا می کند ولی توانایی مفصل برای خم و راست شدن از بین می رود . این نوع جراحی بیشتر برای مفاصل انتهایی انگشتان مورد استفاده قرار می گیرد . در نواحی دیگر در صورت نیاز به عمل جراحی ، مفصل مبتلا تحت بازسازی قرار می گیرد به این صورت که سطوح مفصلی مبتلا برداشته شده و در محل آن یا از بافت نرم پیرامونی مانند قسمتی از تاندون مجاور و یا از پروتزهایی که برای این منظور ساخته شده و در دسترس می باشد استفاده می شود . در این روش جراحی گرچه توانایی حرکت در مفصل حفظ می شود ولی قدرت و توان آن کاهش پیدا می کند . در مواردی که برجستگی های استخوانی در اثر آرتروز مفصل با فشار روی بافت ها و لیگامان های اطراف باعث ایجاد درد و محدودیت شده باشد ، می توان ضمن عمل جراحی اقدام به تراشیدن این زواید استخوانی نمود .

آرتروز انگشتان دست

آرتروز انگشتان دست سه نوع است: ساییدگی مفصل، رماتیسم مفاصل و نقرس. در این مطلب با علائم و نحوه درمان آرتروز انگشتان دست بیشتر آشنا خواهیم شد. ورم مفاصل به سطوح نرم مفصل‌ها آسیب می‌رساند. این سطوح نرم، غضروف نام دارند. آسیب دیدگی غضروف، باعث بروز آرتروز می‌شود. اگر به عارضه آرتروز انگشتان دست مبتلا شوید، انجام بسیاری از فعالیت‌ها برای شما مشکل خواهد شد.

اواع آرتروز انگشتان دست

معمولا سه نوع آرتروز وجود دارند که بر روی انگشتان دست تاثیر می‌گذارند: ساییدگی مفصل (Osteoarthritis): این نوع آرتروز، شایع‌ترین نوع آرتروز انگشتان دست است. در افراد مبتلا به این بیماری، غضروف مفاصل به تدریج ساییده شده و استخوان‌ها در تماس با یکدیگر قرار می‌گیرند. این نوع آرتروز، بیش‌ترین تاثیر را بر روی بند انگشت میانی، نوک انگشت و انگشت شست می‌گذارد. آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی): آرتریت روماتوئید، نوع متفاوتی از ساییدگی مفصل را پدید می‌آورد. این بیماری، نوعی اختلال سیستمیک و خود ایمنی است که باعث بروز مشکلات متعددی می‌شود. آرتریت روماتوئید باعث ایجاد التهاب در بافت‌های نرم مفاصل شده و بیش‌ترین تاثیر را بر روی بند انگشتان دست دارد.نقرس: نقرس زمانی ایجاد می‌شود که در میان مفصل‌های بدن، بلور و کریستال خاصی تشکیل شود. زمانی که بدن نتواند ماده‌ای به نام اسید اوریک را به درستی متابولیز کند، تجمع اسید اوریک باعث تشکیل این کریستال‌ها در یک یا چند مفصل می‌شود. نقرس بیشتر بر روی شست پا تاثیر می‌گذارد، اما می‌تواند مفاصل دست را نیز درگیر کند.

علائم آرتروز انگشتان دست

علائم آرتروز انگشتان دست عبارتند از: درد مفصل ورم سفتی و چوب شدگی عدم تحرک اغلب در افراد مبتلا به ساییدگی مفصل، توده یا گره‌هایی در اطراف بند انگشتان ایجاد می‌شود. این توده‌ها، گره هبردن (در اطراف مفاصل بند انگشتان دوم و سوم) و یا گره بوشارد (در اطراف مفاصل بند انگشتان اول) نامیده می‌شوند. این توده‌ها در واقع از زائده‌های استخوانی در اطراف مفاصل تشکیل شده اند. این توده‌ها اغلب بزرگ، متورم و سفت می‌شوند. بیماران مبتلا به رماتیسم مفاصل علاوه بر علائم گفته شده، دچار تغییر شکل انگشت نیز می‌شوند.

درمان های اولیه آرتروز انگشتان دست

درمان های اولیه این بیماری، بیشتر بر روی کنترل علائم تمرکز داشته تا نیاز به جراحی را به حداقل برسانند. گزینه‌های درمان عبارتند از: دارو‌های ضد التهابی: این دارو‌ها به کاهش درد، التهاب و تورم مفاصل کمک می‌کنند. مکمل‌های مفصلی: این مکمل ها شامل گلوکوزامین و کندریتین اند که به تشکیل غضروف کمک می‌کنند. استفاده از این مکمل‌ها بی خطر است. اگرچه اطلاعات بالینی، تاثیر آن‌ها را ناچیز می‌داند، اما بسیاری از بیماران، آن‌ها را مفید ارزیابی کرده اند. تزریق کورتیزون: کورتیزون نوعی داروی ضد التهابی قوی است. اگرچه، استفاده مداوم از این دارو مناسب نیست، اما تزریق‌های گاه و بی گاه می‌توانند شدت آرتروز را کاهش دهند. دست درمانی: با کمک درمانگر‌های حرفه‌ای می‌توان به حفظ حرکت و پیشگیری از سفتی مفاصل کمک کرد. گرما و سرما درمانی: با گرما و سرما درمانی می‌توان سفتی مفاصل را بهبود بخشید. بیشتر افراد مبتلا به آرتروز بیان کرده اند که گرم کردن انگشت‌ها با حوله گرم یا گرفتن دست زیر آب گرم، به تسکین سفتی انگشتان کمک می‌کند. استفاده از آتل و محافظ: استفاده از آتل به تسکین و استراحت مفاصل کمک می‌کند. البته از آتل‌ها باید به مدت محدود استفاده کرد تا باعث بروز سفتی در مفاصل نشوند.

آرتروز انگشتان دست و جراحی

اگر این درمان‌ها موثر واقع نشوند، ممکن است به جراحی نیاز باشد. جراحی‌های انگشت شامل موارد زیر می‌شود: برداشتن زائده‌های استخوانی خشک کردن مفصل جایگزینی مفصل شایع‌ترین روش جراحی، خشک کردن مفصل انگشتان است. در این روش، مفصل را در یک موقعیت، ثابت نگه می‌دارند تا مانع حرکت آن‌ها شوند. اگرچه در این روش انگشتان برای همیشه سفت خواهند ماند، اما معمولا درد دست از بین می‌رود. علاوه بر این، پزشک در حین جراحی، هر گونه تغییر شکل و زائده‌های استخوانی را نیز درمان خواهد کرد.

آرتروز انگشتان دست و جایگزینی مفصل

برخی افراد نیاز به جایگزینی مفصل انگشت خواهند داشت. این افراد می‌توانند مفاصل مصنوعی خود را بدون آنکه درد داشته باشند، حرکت دهند. همچنین پزشک در این نوع جراحی نیز می‌تواند هر گونه تغییر شکل دست را اصلاح کند و زائده‌های استخوانی را از بین ببرد. به طور کلی، این نوع جراحی برای افراد کم تحرک و سالخورده مناسب است، زیرا ایمپلنت‌های به کار رفته در انگشتان برای فعالیت‌های شدید طراحی نشده اند. جنس ایمپلنت‌ها از فلز، پلاستیک، سرامیک یا ترکیبی از مواد مختلف است که با گذشت زمان دچار فرسایش خواهند شد.

آرتروز دست و معاینه بالینی

پزشک معالج با معاینه بالینی می‌تواند تشخیص آرتروز و ساییدگی مفصل را به راحتی مطرح نماید . برای قطعیت تشخیص از رادیوگرافی ساده استفاده می‌شود . در رادیوگرافی ساده آرتروز مفصل به شکل نامنظمی و کاهش فاصله مفصلی ، زوائد استخوانی در دو سوی مفصل و به‌وجودآمدن تغییراتی در استخوان زیر غضروف به شکل کیست‌های کوچک استخوانی و تغییر دانسیته استخوانی با پدیدار شدن یک لایه سفیدتر در آن ناحیه دیده می‌شود

آرتروز دست و ورزش

ورزشهای زیر برای کاستن از دردهای آرتروز در کف و انگشتان دست طراحی شده اند. اگر این ورزشها، هر روز و ترجیحا چند مرتبه در روز انجام شوند، میتوانند تاثیر فراوانی در کم کردن درد ناشی از آرتروز داشته باشند. انجام دادن این حرکات در حالتی که دست خود را در آب گرم غوطه ور کرده باشید بسیار ساده تر خواهد بود. با این حال مراقب باشید و در محدوده توانایی خود عمل کنید. ورزش دست نباید طوری انجام شود که در حین اجرا موجب درد شود.

ورزش هایی برای آرتروز دست

ورزشهای دست را با شل کردن عضلات دست آغاز کنید. سپس انگشتان را به صورت صاف و نزدیک به یکدیگر نگهدارید. حالا بند اول و وسط انگشتان خود را خم کنید. مچ و مفاصل دست را صاف و مستقیم نگهدارید. نرم و آهسته دست خود را به حالت اول برگردانید. همین حرکت را با دست دیگر تکرار کنید. اگر میتوانید حرکت را چند بار برای هر دست تکرار کنید.حرکت را با نگهداشتن انگشتان در حالت کشیده و دور از هم آغاز کنید. سپس انگشتان را به شکل مشتی نرم و آزاد مشت کرده و شست خود را بر روی باقی انگشتان قرار دهید. مراقب باشید که انگشتان را محکم به یکدیگر فشار ندهید. نرم و آهسته به حالت اولیه باز گردید. این تمرین را برای هر دو دست انجام دهید. انگشتان خود را تا جای ممکن (بدون درد گرفتن) از یکدیگر دور کرده و چند ثانیه به همین حالت نگه دارید. به نرمی انگشتان را شل کرده و به یکدیگر نزدیک کنید. دوباره به حالت باز برگردید. این حرکت را با هر دو دست انجام داده و به تدریج تعداد دفعات آنرا افزایش دهید.انگشتان خود را صاف نگهدارید. شست خود را در عرض کف دست خم کرده و با نوک آن برآمدگی پایین انگشت کوچک را لمس کنید. اگر نمیتوانید شست را تا جایی که این محل را لمس کند بکشید، تنها آن را تا جای ممکن خم کنید. سپس شست را به حالت اولیه برگردانید. سپس یک یک انگشتان را به نوک شست رسانده و شکلی مانند حرف O بسازید. این حرکات را نرم و آرام انجام دهید و پس از انجام حرکت با تمام انگشتان، کل تمرین را با دست دیگر انجام دهید. کف دست خود را بر روی سطح صافی مانند میز قرار دهید به طوری که انگشتان اندکی با هم فاصله داشته باشند. انگشتان را یک به یک به سمت شست حرکت دهید. حرکت را با بلند کردن و حرکت دادن انگشت اشاره آغاز کرده و به ترتیب با دیگر انگشتان ادامه دهید. در طی انجام این تمرین مچ دست و شست خود را ثابت نگهدارید. حرکت را با دست دیگر خود انجام دهید.

بیشتر بخوانید : آرتروز پا ♥ آرتروز شانه ♥ آرتروز فک ♥ آرتروز کمرآرتروز گردن

قرص هیدروکلروتیازید

قرص هیدروکلروتیازید

قرص هیدروکلروتیازید ,قرص هیدروکلروتیازید50,قرص هیدروکلروتیازید برای چه خوب است,قرص هیدروکلروتیازید ۵۰,قرص هیدروکلروتیازید چیست,قرص هیدروکلروتیازید 50 چیست؟

قرص هیدروکلروتیازید

توضیحاتی در مورد قرص هیدروکلروتیازید

قرص هیدروکلروتیازید (Hydrochlorothiazide) از داروهای ادرارآور است که برای درمان فشار خون بالا توسط پزشک تجویز می‌شود. این دارو می‌تواند ورم‌های ایجاد شده در زانوها و پاها را کاهش دهد. از عوارضی که قرص هیدروکلروتیازید ممکن است به دنبال داشته باشد می‌توان به کاهش فشار خون وضعیتی، ناراحتی معده، سرگیجه و سردرد اشاره کرد. در این مطلب از سایت جسارت در مورد قرص هیدروکلروتیازید صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.همراهان گرامی سایت جسارت ، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و سایت جسارت هیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد. حتماً قبل از استفاده از این دارو با پزشک معالج خود مشورت نمایید و از مصرف خودسرانه دارو به شدت بپرهیزید!

موارد مصرف قرص هیدروکلروتیازید

این دارو در درمان خیز (ناشی از نارسایی احتقانی قلب، سیروز کبدی همراه با آسیت) درمان با کورتیکوستروئید و استروژن و نیز بعضی از حالات عیب کار کلیه ( از جمله سندرم نفروتیک، گلومرولونفریت حاد ونارسایی مزمن کلیه)، زیادی فشار خون (به تنهایی یا به عنوان درمان کمکی) مصرف می‌شود.

قرص هیدروکلروتیازید چیست

هیدروکلروتیازید از دستهٔ مدرهای تیازیدی است. این دارو در درمان زیادی فشار خون (به تنهایی یا به عنوان درمان کمکی)، خیز (ناشی از نارسایی احتقانی قلب، سیروز کبدی همراه با آسیت) درمان با کورتیکوستروئید و استروژن و نیز بعضی از حالات نارسایی کلیه (از جمله سندرم نفروتیک، گلومرولونفریت حاد و نارسایی مزمن کلیه) مصرف می‌شود.

هشدار در مورد مصرف قرص هیدروکلروتیازید

این دارو در صورت وجود بی‌ادراری یا نارسایی کلیه و نوزادان مبتلا به یرقان باید با احتیاط فراوان مصرف شود. اندازه‌گیری فشار خون در طول درمان با این دارو در فواصل منظم ضروری است. این دارو زیادی فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید، از این رو مصرف این دارو ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد. اثر کاهنده فشار خون این دارو پس از ۴–۳ روز ممکن است ظاهر شود، ولی برای رسیدن به اثر مطلوب ممکن است تا ۴–۳ هفته زمان لازم باشد. احتمال بروز کمی پتاسیم خون وجود دارد؛ بنابراین ممکن است مصرف پتاسیم اضافی در رژیم غذایی لازم باشد، بدون مشورت پزشک، رژیم غذایی نباید تغییر یابد. از مصرف سایر داروها، به خصوص داروهای مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخهٔ پزشک ندارند باید خودداری شود. در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، مگر این که تقریباً نوبت مصرف بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت مقدار مصرف بعدی نباید دو برابر گردد.

مکانیسم اثر قرص هیدروکلروتیازید

دیورتیک تیازیدی. با مهار بازجذب سدیم در توبول های دیستال کلیه منجر به افزایش دفع آب، سدیم، پتاسیم و یون های هیدروژن می گردد.

فارماکوکینتیک قرص هیدروکلروتیازید

جذب هیدروکلروتیازید پس از مصرف خوراکی نسبتاً سریع است. این دارو به صورت تغییرنیافته و تقریباً به طور کامل از طریق کلیه‌ها دفع می‌شود. نیمه عمر هیدروکلروتیازید 8/14-6/5 ساعت می‌باشد و اثر مدری آن پس از 2 ساعت شروع می‌شود. زمان لازم برای رسیدن به اوج اثر دارو 4 ساعت و طول اثر آن 12-6 ساعت است. اثر کاهنده فشار خون این دارو پس از 4-3 روز ممکن است ظاهر شود، ولی برای رسیدن به اثر مطلوب ممکن است تا 4-3 هفته زمان لازم باشد.

عوارض جانبی قرص هیدروکلروتیازید

کاهش فشار خون وضعیتی، اختلالات خفیف گوارشی، کاهش توانایی جنسی، کمی پتاسیم، منیزیم وسدیم خون، زیادی کلسیم خون، آلکالوز همراه کمی کلرور خون، زیادی اسیداوریک خون، نقرس، افزایش قند خون و کلسترول پلاسما با مصرف دارو گزارش شده است.

تداخل دارویی با قرص هیدروکلروتیازید

مصرف همزمان کلستیرامین با هیدروکلروتیازید ممکن است جذب آن را مهار کند. مصرف همزمان گلیکوزیدهای دیژیتال با هیدروکلروتیازید، به علت بروز کمی پتاسیم خون، ممکن است احتمال مسمومیت با دیژیتال را افزایش دهد. مصرف همزمان این دارو با لیتیم، به علت کاهش همزمان این دارو با لیتیم، به علت کاهش کلیرانس کلیوی لیتیم، ممکن است سبب بروز مسومیت با لیتیم شود. مصرف همزمان داروهای مهارکننده ACE ، سیکلوسپورین و سایر داروهای مدر نگهدارنده پتاسیم، مکمل‌های پتاسیمی و داروهای حاوی پتاسیم با هیدروکلروتیازید ممکن است سبب تجمع پتاسیم به ویژه در بیماران مبتلا به بی‌کفایتی کلیه شود.

نکاتی در مورد مصرف قرص هیدروکلروتیازید

1- این دارو زیادی فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید، از این رو مصرف این دارو ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد. 2- احتمال بروز کمی پتاسیم خون وجود دارد. بنابراین ممکن است مصرف پتاسیم اضافی در رژیم غذایی لازم باشد، بدون مشورت پزشک، رژیم غذایی نباید تغییر یابد. 3- از مصرف سایر داروها، به خصوص داروهای مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخه ندارند باید خودداری شود. 4- در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، مگر این که تقریباً نوبت مصرف بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت مقدار مصرف بعدی نباید دو برابر گردد.

مقدار مصرف قرص هیدروکلروتیازید

بزرگسالان به عنوان مدر و دیورتیک در بزرگسالان ۱۰۰–۲۵ میلی‌گرم ۱ یا ۲ بار در روز، یک روز در میان یا یک بار در روز به مدت ۵–۳ روز در هفته مصرف شود. به عنوان کاهنده فشار خون mg/day۱۰۰–۲۵ به صورت مقدار واحد یا در ۲ مقدار منقسم مصرف می‌شود که این مقدار بر اساس پاسخ بیمار تنظیم می‌گردد. کودکان مقدار mg/kg/day۲–۱ به صورت مقدار واحد یا در ۲ مقدار منقسم مصرف می‌شود که این مقدار بر اساس پاسخ بیمار تنظیم می‌گردد. این دارو در رده داروهای تیازیدی قرار دارد و با کاهش توانایی کلیهها در حفظ آب عمل می‌کند. این دارو در ابتدا حجم خون را کاهش می‌دهد، که خود این امر از خون بازگشتی به قلب و در نتیجه برون ده قلبی را می‌کاهد.گرچه اعتقاد بر این است که این دارو در بلند مدت مقاومت عروقی محیطی را کاهش می‌دهد.طبق ادعای دو شرکت مرک و سیبا آنها این دارو را کشف کردند که در سال ۱۹۵۹ به‌صورت تجاری در دسترس قرار گرفت.این دارو در لیست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی، مهمترین داروهای مورد نیاز در نظام بهداشتی اولیه قرار دارد.این دارو در سال ۲۰۰۸ دومین داروی پرکاربرد برای فشار خون در ایالات متحده بود.این دارو به‌عنوان یک داروی ژنریک موجود می‌باشد و قیمت آن خیلی زیاد نیست.

کاربرد قرص هیدروکلروتیازید

قرص هیدروکلروتیازید از داروهای ادرارآور است که از جمع شدن نمک و مایعات در کلیه‌ها جلوگیری کرده و با این کار فشار خون را کنترل می‌کند.

آشنایی با قرص هیدروکلروتیازید

قرص هیدروکلروتیازید (Hydrochlorothiazide) از داروهای ادرارآور است که برای درمان فشار خون بالا توسط پزشک تجویز می‌شود. توجه داشته باشید که این دارو افزایش فشار خون را درمان نمی‌کند، بلکه آن را کنترل می‌نماید. بر همین اساس مصرف آن ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد. این دارو همچنین به منظور درمان سنگ کلیه و ورم‌های ایجاد شده در اثر حملات قلبی و آسیب به کلیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

نام های قرص هیدروکلروتیازید

HydroDIURIL , Microzide , Oretic , Esidrix

توصیه هایی در مورد مصرف قرص هیدروکلروتیازید

در صورتیکه دچار بیماری‌هایی مثل بی‌ادراری یا مشکلات مربوط به کلیه هستید این دارو را با احتیاط باید مصرف کنید. طی درمان با این دارو توصیه می‌شود بدون مشورت با پزشک رژم غذایی خود را تغییر ندهید. همچنین بهتر است از رژیم غذایی سرشار از کلسیم استفاده کنید. در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دارو به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود مگر این که تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد در این صورت مقدار مصرف نوبت بعدی نباید دو برابر گردد. به دلیل مدر بودن این دارو توصیه می‌شود از مصرف آن در طول مدت زمان خواب اجتناب کنید. حتی در صورت احساس بهبودی مصرف دارو باید ادامه یابد. وقتی در حالت ایستاده یا نشسته هستید به آرامی بلند شوید تا دچار سرگیجه نشوید. اگر دچار مشکلاتی همچون گرفتگی عضلات، ضعف، ضربان قلب نامنظم، کاهش ادرار، خشکی دهان یا تشنگی شدید سریعا به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن سابقه حساسیت دارویی قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید. در صورتیکه در دوران بارداری و شیردهی هستید با نظر پزشک این دارو را مصرف کنید. مصرف هیدروکلروتیازید با غذا جذب دارو را افزایش می‌دهد. گاها نیاز است طی درمان با این دارو از انجام فعالیت‌های که نیاز به هوشیاری کامل دارند پرهیز کنید. افزایش میزان مصرف آب را در برنامه خود داشته باشید.

بیماری فشار خون

فشار خون از جمله بیماری هایی است که به دلیل نداشتن علائم خاص، قاتل خاموش نامیده می‌شود. هنگامی که قلب شما می تپد، خون را در بدن شما پمپ می کند تا انرژی و اکسیژن مورد نیازش را به او بدهد. همانطور که خون در رگ ها جریان می باید، به طرف دو طرف رگ های خونی فشار می آورد. قدرت این فشار دادن فشار خون شماست. اگر فشار خون شما بیش از حد بالا باشد، فشار خون بالا بر روی شریان ها (و قلب شما) قرار می گیرد و این ممکن است به حملات قلبی و سکته مغزی منجر شود. به گزارش اینفوسلامت به نقل از سازمان بهداشت جهانی میزان مرگ و میر ناشی از فشار خون بالا در جهان 7.5 میلیون نفر است که حدود 12.5 درصد از کل مرگ و میر در جهان را شامل می‌شود. فشار خون بالا جز بیماری هایی است که می‌تواند منجر به بیماری های خطرناک دیگری مانند سکته مغزی، بیماری های قلبی، بیمار های کلیوی حتی ایجاد عوارض در طی دوران بارداری شود.زمانی که قلب در حال پمپاژ خون به سمت شریان ها است، فشار خون بالا است. زمانی که قلب در حال استراحت می باشد نیز فشار خون پایین است. فشار خون شما هر روز با روز دیگر، حتی هر لحظه با لحظه دیگر متفاوت است. اکثر پزشکان فشار خون نرمال را بیشتر از 90.60 mm/Hg و کمتر از 140.90 mm/Hg می‌دانند. فشار خون نرمال 120.80 mm/Hg است.

همه چیز درباره فشار خون بالا

به طور کلی اگر در فردی فشار خون خوانده شده حداقل دوبار بالای 140.90 باشد، آن فرد دارای فشار خون بالا است. فشار خون بالا معمولاً در افراد با سن بالا اتفاق می‌افتد، زمانی که خون به دیواره های رگ های خونی فشار وارد می‌کند. مرحله 1: اگر شما تنها یک بار عدد بالا بخوانید، ممکن است واقعا فشار خون بالا نداشته باشید. چه چیزی تشخیص پرفشاری خون در هر مرحله را تعیین می کند؟ اگر عدد بالای فشار خون شما، در یک دوره زمانی باقی بماند. مرحله 2: فشار خون بالا در مرحله 2 نشان دهنده یک وضعیت جدی تر است. اگر فشار خون شما یک عدد بالاتری از 160 یا بیشتر و یا یک عدد کمتر از 100 یا بیشتر را نشان می دهد، آن را فشار خون بالا مرحله 2 در نظر بگیرید. در این مرحله، پزشک شما یک یا چند دارو برای کنترل فشار خون به شما توصیه می کند. اما شما نباید تنها به داروها برای درمان فشارخون اکتفا کنید. عادت های زندگی در مرحله دوم به همان اندازه در مراحل دیگر اهمیت دارند. مرحله محدوده خطر: فشار خون بالای 180/110 میلی متر جیوه یک مشکل جدی را نشان می دهد. انجمن قلب آمریکا به این اندازه گیری های بالا به عنوان “بحران فشار خون بالا” اشاره می کند. فشار خون در این محدوده به درمان فوری نیاز دارد حتی اگر نشانه هایی همراه نداشته باشد.

علل فشار خون بالا

اگرچه علت ایجاد فشار خون ناشناخته است اما واضح است که رفتارها و عوامل متعددی احتمال ایجاد فشار خون بالا را افزایش می‌دهند. این عوامل عبارت‌اند از: بی تحرکی سیگار اضافه وزن داشتن رژیم غذایی دارای نمک فراوان چربی خون و کلسترول خون بالا سابقه خانوادگی فشار خون بالا مصرف الکل بالا در برخی افراد نیز علت فشار خون بالا باریک شدن شریان های کلیه یا شرایط هورمونی خاص می باشد.بیشتر افراد داری فشار خون بالا هیچ نشانه ای ندارند و ممکن است فکر کنند حال آن‌ها بسیار خوب است. تقریباً یک سوم افراد دارای فشار خون بالا از بیماری خود مطلع نیستند، به همین دلیل است که شما باید معمولاً میزان فشار خون خود را چک کنید، مخصوصاً زمانی که دارای علائم خطرناک احتمالی باشید. سعی نکنید که فشارخون را خودتان تشخیص دهید. تشخیص بالینی باید توسط یک متخصص انجام شود. شماره فشار خون خود را بشناسید و تغییراتی را که برای حفظ سلامتی شما مهم است، انجام دهید. در اغلب موارد، فشار خون بالا باعث سردرد یا خونریزی بینی نمی شود. بهترین شواهد نشان می دهد که فشار خون بالا، به جز در مورد بحران پرفشاری خون؛ باعث ایجاد سردرد یا خونریزی بینی نمی گردد. یک اورژانس پزشکی برای فشار خون زمانی است که شماره فشار خون 180/120 mmHg یا بالاتر است. اگر فشار خون شما غیرعادی بالا باشد و شما سردرد یا خونریزی بینی دارید و احساس ناتوانی می کنید، پنج دقیقه صبر کنید و مجددا آزمایش کنید. اگر دوباره شماره فشار خون شما مجددا 180/120 mm Hg یا بالاتر باشد ، با 115 تماس بگیرید.

بیشتر بخوانید : قرص دوفاستون ♥ قرص فوروزماید ♥ قرص نیزوپرد ♥ قرص نیوتنقرص نولپازا